Koper solony

postheadericon Koper solony

Koper solony. Młode listki kopru należy przebrać, następnie dokładnie opłukać i rozłożyć na czystej ściereczce łub na sicie w celu osączenia wody. Na 0,5 kg kopru należy przygotować 8 dag soli. Koper pokroić na mniejsze niż 1-centymetrowe kawałki, wymieszać z solą i uciskając dość mocno układać w małych słoikach, uprzednio wymytych i wyparzonych. Koper ułożony w słoikach posypać z wierzchu dodatkowo cienką warstwą soli i zamknąć słoik nakrętką twist-off lub nakrętką bakelitową czy nawet uszczelnić celofanem i wynieść do chłodnej piwnicy.

Solonka aromatyzowana mieszana. 1 część kopru, 1 część młodych listków pietruszki, /2 części młodych listków selera.

Na 0,5 kg przygotowanych liści przygotować 15 dag soli. Wszystkie zieleniny dokładnie wymyć i osączyć z wody, następnie posiekać dość grubo i wymieszać z połową ilości soli. Mieszanką wypełnić słoiki wymyte i wygotowane nie uciskając zbyt mocno. Pozostałą sól zagotować w szklance wody i po wystudzeniu zalać ułożone w słoikach liście. Mieszankę zamknąć w słoikach szczelnie i wynieść do piwnicy. Mieszanka ta jest specjalnie dobra do zup takich jak krupniki, zupy ziemniaczane, a można nią również przyprawić zimowe rosoły, mięso w wa-rzywach itp.

Leave a Reply