Kotlety z sera białego i zielonego groszku

postheadericon Kotlety z sera białego i zielonego groszku

trzy5 dag sera białego, Vi małej puszki zielonego groszku, 2 jaja, 5 łyżek bułki lanej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tłuszcz do smażenia (smalec, olej).

Ser przepuścić przez maszynkę razem z osączonym z zalewy groszkiem. Dodać jaja, trzy łyżki bułki tartej, przyprawy i dokładnie wymieszać. Formować kotlety i otaczać w tartej bułce. Smażyć na jasnozłoty kolor.

Pierogi ruskie, Ciasto: 2 szklanki mąki, około Vi szklanki gorącej wody, sól, słonina lub margaryna. Nadzienie: 50 dag ziemniaków, trzy5 dag sera białego, 2 duże cebule, 1-2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz.

Obrane ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę razem z serem. Cebulę posiekać, zrumienić na tłuszczu, dodać do ziemniaków. Przyprawić nadzienie solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Sporządzić ciasto pierogowe z mąki i wody. Rozwałkować dosyć cienko, wykrawać krążki, nakładać na środek każdego nadzienie, zlepiać pierogi i wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną gotować jeszcze 2-trzy minuty, wybierać łyżką cedzakową, starannie osączyć. Polać stopionym tłuszczem.

Leave a Reply