Krupnik jęczmienny z dodatkiem mleka w proszku

postheadericon Krupnik jęczmienny z dodatkiem mleka w proszku

-25 dag mięsa wołowego z kością, V2 szklanki kaszy jęczmiennej, 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por, papryka), trzy ziemniaki, 2 łyżki mleka w proszku, lA szklanki śmietany, 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki, sól.

Umyte mięso pokroić, oddzielając od kości. Kości zalać zimną wodą i gotować. Do wrzątku włożyć mięso i dokładnie wypłukaną kaszę, gotować na wolnym ogniu przy uchylonej pokrywce, od czasu do czasu mieszając. Z wywaru wyjąć kości. Warzywa umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy, gdy mięso i kasza są prawie ugotowane. Po kilku minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Ugotowaną zupę połączyć z rozpuszczonym w letniej wodzie mlekiem w proszku i śmietaną, dodać zieleninę i przyprawić do smaku solą.

Zupa pieczarkowa z dodatkiem mleka w proszku, 25 dag włoszczyzny, trzy ziemniaki, 25 dag pieczarek, 4 kostki rosołu wołowego, 2 czubate łyżki mleka w proszku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Włoszczyznę, ziemniaki i pieczarki umyć, obrać, opłukać i rozdrobnić. Wrzucić na gorącą wodę z kostkami rosołowymi i gotować do miękkości. Dodać mleko w proszku, rozmieszane w małej ilości wody, gotować jeszcze chwilę. Osolić i doprawić pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną.

Leave a Reply