Krupnik na mleku z ziemniakami

postheadericon Krupnik na mleku z ziemniakami

-25 dag włoszczyzny, 4 ziemniaki, Vi szklanki kaszy jęczmiennej, 4 razy lyle wody, ile wynosi objętość kaszy, 5 szklanek mleka, sól, cukier, 2 łyżki posiekanej naiki pietruszki.

Włoszczyznę i ziemniaki umyć, obrać, opłukać i rozdrobnić, zalać wrzącą wodą i ugotować. Kaszę wymieszać z wodą i ugotować. Ugotowaną włoszczyznę z ziemniakami połączyć z rozklejoną kaszą i zagotowanym mlekiem. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Mleczko z jaj do zup, 1 jajo, 1 żółtko, ‚A l mleka. Jaja umyć, wybić na talerz i rozmącić z mlekiem. Płynem tym napełnić małe kubki do trzy/i wysokości. Wstawić kubki do naczynia z gorącą wodą, przykryć pergaminem, a naczynie pokrywką (woda powinna sięgać do połowy kubeczków) i gotować około 30 minut. Gdy mleczko się zetnie, ostudzić, wyjąć z kubeczków okrawając nożem, wyłożyć na talerz i pokrajać w kostkę. Podawać do zupy pomidorowej, szczawiowej, ogórkowej i do rosołu.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.