Kulki ziemniaczane z serem białym

postheadericon Kulki ziemniaczane z serem białym

-75 dag ziemniaków, Vi szklanki mąki, 25 dag sera białego, 5 dag suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz. Grzyby namoczyć i ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce, odcisnąć wodę. Z odciśniętych ziemniaków, mąki i soli wyrobić ciasto. Ugotowane grzyby pokroić w kostkę, wymieszać dokładnie z roztartym serem i posiekaną cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanego ciasta formować kulki, nadziewać farszem. Wkładać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 20 minut. Podawać polane stopioną słoniną lub margaryną.

Placuszki serowe (dla trzy osób), 15 dag sera białego, trzy jaja, % szklanki mąki, mleko, 10 dag papryki lub resztki wędlin i mięsa, olej słonecznikowy lub sojowy, sól.

Ser zemleć, rozetrzeć dokładnie z jajami, dodać mąkę oraz tyle mleka, by powstało dość gęste ciasto. Lekko je osolić i wymieszać z pokrojoną papryką lub mięsem i wędliną. Placuszki kłaść łyżką i smażyć na gorącym tłuszczu. Można podawać z sosem pomidorowym.

-25 dag ugotowanych ziemniaków, trzy5 dag sera białego, 1 cebula, 2 jaja, trzy4 szklanki mąki, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia, bułka lana. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę razem z serem. Dodać cebulę

pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną na tłuszczu. Masę wymieszać najpierw z żółtkami i mąką, a później z ubitymi na pianę białkami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta utoczyć gruby wałek, pokroić na krążki, formować kotlety, otaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Leave a Reply