Łatwy ser twarogowy

postheadericon Łatwy ser twarogowy

Naczynie ze zsiadłym mlekiem (mleko przed nastawieniem na zsiadłe należy zagotować i ostudzić) wstawić do wody o temperaturze 60°C i trzymać w niej tak długo, aż sernik w mleku oddzieli się od serwatki. Przez cały czas należy utrzymać wskazaną temperaturę. Następnie ogrzane mleko przelać na czystą gazę bądź płótno ułożone na sicie lub cedzaku i pozostawić do odcieknięcia.

Do zsiadłego mleka 1) wlewać ostrożnie gotujące się mleko (*/2 1) i pozostawić do ostygnięcia/Następnie mleko przelać na czystą gazę lub płótno ułożone na sicie lub cedzaku i pozostawić do odcieknięcia.

trzy. Około 1 1 przegotowanego mleka ogrzać do temperatury trzy8°C i zmieszać z 2-trzy łyżkami soku z cytryny. Mleko pod przykryciem pozostawić w ciepłym miejscu, aby zgęstniało (2-trzy godz.). Następnie ogrzewać powoli w temperaturze około 60°C. Gdy sernik oddzieli się od serwatki i utworzy się prawidłowy skrzep, zlać delikatnie na gęstą, czystą gazę i pozostawić do odcieknięcia.

o Twaróg dłużej przechowywany gliwieje, powierzchnia jego staje się oślizła i mazista. W takiej postaci produkt ten właściwie nie nadaje się do spożycia, jest niesmaczny, a wygląd zewnętrzny nie wzbudza apetytu. Natomiast po przetopieniu na patelni z masłem i odpowiednimi przyprawami, np. kminkiem, pieprzem, solą itp., staje się doskonałym dodatkiem do pieczywa.

Leave a Reply