Leniwe pierogi z dodatkiem mleka w proszku

postheadericon Leniwe pierogi z dodatkiem mleka w proszku

-I/2 szklanki (1 torebka) puree ziemniaczanego, trzy łyżki mleka w proszku, 4 czubate łyżki mąki, 30 dag świeżego sera twarogowego niekwaśnego, 1 niezbyt suchego, 2 jaja, l’A szklanki letniej wody, 1 łyżeczka soli,

-2 łyżki masła roślinnego, 1 łyżka bułki tartej. W dużym, płaskim rondlu nastawić wodę. Na stolnicę wysypać proszek ziemniaczany, przesianą mąkę, mleko w proszku i pokruszony ser. Zrobić w środku dołek, wbić jaja i zagarniając suchą masę czubkiem noża, wlewać po trochu wodę. Zagnieść i wyrobić ciasto. Formować z niego wałki, spłaszczać i kroić ukośne kluski. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie. Podawać posypane zrumienioną bułką tartą i polane stopionym masłem roślinnym.

Racuchy na mleku w proszku. 2 szklanki mąki, 10 łyżek mleka w proszku, Vi łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jaja, trzy łyżeczki cukru, olej, cukier puder.

Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia i dodać żółtka. Wyrobić ciasto, dodając tyle wody, aby miało ono konsystencję bardzo gęstej śmietany. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Pianę lekko wymieszać z ciastem. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką placki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Racuchy podawać zaraz po usmażeniu posypane cukrem pudrem.

Leave a Reply