Leniwe pierogi z kaszą manną

postheadericon Leniwe pierogi z kaszą manną

-60 dag sera białego, 2 łyżki margaryny, 2 jaja, ‚A szklanki kaszy manny, sól, bułka tarta, tłuszcz do polania. Ser zemleć w maszynce. Margarynę utrzeć z żółtkami, serem i solą. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na masę serową, wsypać kaszę

i ostrożnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, uformować wałek o średnicy około 2 cm, spłaszczyć i kroić ukośne kluski długości około trzy cm. Wkładać do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię – odcedzić i podawać na gorąco, polane stopionym tłuszczem ze zrumienioną bułką tartą.

-30 dag sera białego, 1 szklanka kaszy manny, szklanki mleka, 2 łyżki mąki, 2 jaja, sól, masło. Ser przepuścić przez maszynkę. Kaszę mannę zalać gorącym mlekiem

-1 odstawić do napęcznienia. Zmielony ser rozetrzeć z żółtkami, wymieszać z mąką i kaszą manną. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać. Kłaść łyżką cienkie kluseczki na wrzącą, osoloną wodę. Podawać zaraz po ugotowaniu z surowym masłem.

Leave a Reply