Lody twarożkowe

postheadericon Lody twarożkowe

trzy żóhka, trzy łyżki cukru pudru, cukier wanilinowy lub wanilia, Yt szklanki mleka, 40 dag niekwaśnego sera białego, trzy-4 łyżki konfitur.

Żółtka utrzeć z cukrem, mleko zagotować z wanilią i wrzącym zaparzyć żółtka. Ustawić rondelek z mlekiem i żółtkami na niewielkim ogniu, mieszając, by płyn nieco zgęstniał, lecz nie zagotował się odstawić z ognia i ostudzić mieszając (nie tworzy się wówczas „kożuszek“). Ser dobrze rozetrzeć, dodając po trochu masę mleczno-jajeczną. Można dodać również trochę posiekanych orzechów. Wstawić do zamrażalnika na godzinę i od czasu do czasu zamieszać. Przed podaniem polać twarożkowe lody sosem czekoladowym lub udekorować konfiturami.

Sernik na zimno, 60-70 dag sera białego, Yi kostki margaryny, trzy jaja, 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru pudru, trzy płaskie łyżki żelatyny, 1 galaretka.

Tłuszcz rozetrzeć z żółtkami i cukrem, dodać zmielony biały ser. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na 5 minut, następnie zalać gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Do sera dodać ostudzoną żelatynę i pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć, dodać ubitą pianę z białek i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki do całkowitego zastudzenia. Wierzch sernika zalać stygnącą galaretką przygotowaną wg przepisu podanego na opakowaniu, zmniejszając o 14 ilość wody.

Leave a Reply