Majonez pikantny z mleka zagęszczonego i twarogu

postheadericon Majonez pikantny z mleka zagęszczonego i twarogu

-1 cebida, 1 jabłko, 1 żóhko, 1 łyżka mleka zagęszczonego, kwasek cytrynowy, YĄ szklanki oleju lub oliwy, kilka małych korniszonów, 2-trzy grzyby marynowane, 1 łyżeczka musztardy, 20 dag sera białego, cukier, sól.

Cebulę i grzyby drobno posiekać, jabłko, korniszony pokroić w kostkę, twaróg przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Żółtko, mleko, kwasek cytrynowy i szczyptę soli ubijać trzepaczką (lub w mikserze), dolewając wolno (najpierw kroplami, a następnie strumieniem) olej. Dodać twaróg i wszystkie pozostałe składniki, przyprawić do smaku cukrem i solą. Majonez powinien być pikantny. Przygotowany w ten sposób majonez stanowi doskonały dodatek do pieczywa. Wymieszany z większą ilością mleka, może być użyty jako sos do sałatek, jaj na twardo, pomidorów itp.

Sos cebulowy na mleku zagęszczonym, 25 dag cebuli, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka mąki, Vi. szklanki mleka zagęszczonego, sól, cukier, pieprz. Cebulę obrać, umyć i zalać wrzącą wodą z dodatkiem tłuszczu i soli. Ugotować do miękkości, po czym przetrzeć przez sito i zagotować. Dodać mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, a po zagotowaniu dolać mleko i doprawić do smaku. Podawać jako dodatek do placków ziemniaczanychSos koperkowy, szczypiorkowy lub pietruszkowy na mleku zagęszczonym

-1 łyżka masła roślinnego, 1 łyżka mąki, 1 szklanka wyioaru jarzynowego lub rosołu, Vi szklanki mleka zagęszczonego, trzy łyżki drobno usiekanej zieleniny, sól.

Masło roślinne rozetrzeć z mąką na masę, rozprowadzić wywarem, mieszając szybkimi ruchami, aby nie powstały grudki. Następnie wlać do pozostałego wywaru, zagotować i odstawić. Dodać mleko i zieleninę, właściwą dla rodzaju przyrządzanego sosu. Doprawić do smaku cukrem. Podawać do gotowanych mięs i ryb, jaj oraz kasz.

Leave a Reply