Majonez z mleka w proszku

postheadericon Majonez z mleka w proszku

-10 łyżek mleka w proszku, kwasek cytrynowy, 1 szklanka oleju słonecznikowego lub sojowego, wywar z jarzyn lub woda (około Vi szklanki), cukier, sól.

Z mleka w proszku, wywaru lub przegotowanej, wystudzonej wody zrobić papkę o konsystencji gęstej śmietany. Dodać szczyptę soli i zakwasić. Ucierać w jedną stronę trzepaczką w kształcie rózgi lub pałką drewnianą, dodając kroplami olej. Gdy majonez jest zbyt gęsty, rozrzedzić wywarem lub przegotowaną, wystudzoną wodą. Gotowy majonez doprawić do smaku solą i cukrem.

Sos majonezowo-pomidorowy, Vi szklanki majonezu z mleka w proszku, 2 łyżeczki koncemraiu pomidorowego, koperek, zielona pietruszka, cukier. Majonez z mleka w proszku rozprowadzić koncentratem pomidorowym, dodać drobno posiekany koperek, zieloną pietruszkę i doprawić do smaku cukrem.

Leave a Reply