Makaron zapiekany z owocami z dodatkiem mleka zagęszczonego

postheadericon Makaron zapiekany z owocami z dodatkiem mleka zagęszczonego

-25 dag makaronu, 2 jaja, ’/2 szklanki cukru, 1 kg jabłek, 2 łyżeczki margaryny, 2 łyżeczki bułki lariej, 1 szklanka mleka zagęszczonego.

Ugotować makaron i odcedzić. Jaja ubić z cukrem. Jabłka umyć, obrać, pokroić w cząstki lub w krążki, usunąć gniazda nasienne. Rondel posmarować margaryną i wysypać częścią tartej bułki. Makaron wymieszać z jabłkami, jajami i z mlekiem, ułożyć w rondlu, wyrównać powierzchnię, posypać tartą bułką i skropić stopioną margaryną. Zapiec w nagrzanym piekarniku.

-20 dag kaszy jaglanej, 2Vi szklanki mleka, 1 łyżka masła roślinnego, 1 kg jabłek, trzyA szklanki cukru, 2 paczki cukru wanilinowego, szczypta soli, 1 łyżeczka margaryny do wysmarowania formy, 1 szklanka mleka zagęszczonego.

Kaszę dokładnie osączyć na sicie i wsypać do wrzącego mleka roz-cieńczonego 1 szklanką wody, dodać tłuszcz, zagotować kilkakrotnie i dogotować, wstawiając rondel do naczynia z wrzącą wodą lub do piekarnika. Jabłka umyć, obrać cienko, pokroić w plasterki. U prażoną kaszę wymieszać z jabłkami, dodać cukier, cukier wanilinowy, włożyć do rondla wysmarowanego masłem roślinnym, wyrównać powierzchnię i zapiec w piekarniku. Po wyjęciu okroić brzegi i wyłożyć babkę na okrągły półmisek. Podawać posypaną cukrem pudrem i polaną mlekiem zagęszczonym.

Leave a Reply