Makaron zapiekany z serem żółtym i mlekiem zagęszczonym

postheadericon Makaron zapiekany z serem żółtym i mlekiem zagęszczonym

-25 dag makaronu, 10-20 dag sera tylżyckiego lub edamskiego, 2 jaja, 1 szklanka mleka zagęszczonego, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej zieleniny, 2 łyżeczki masła roślinnego, 1 łyżka bułki lanej, 1 łyżka lanego żółtego sera.

Ugotowany makaron układać w rondlu, wysmarowanym masłem i wy-sypanym tartą bułką. Każdą warstwę makaronu przełożyć warstwą cienko pokrojonego w plasterki sera. Pierwszą i ostatnią warstwę musi stanowić makaron. Po napełnieniu rondla wyrównać powierzchnię, zalać sosem przygotowanym z jaj, dokładnie rozbitych z mlekiem zagęszczonym, doprawionym solą i pieprzem.

-Na wierzch położyć kawałki masła roślinnego i posypać tartym serem. Zapiec w piekarniku. Podawać z surówką.

Leave a Reply