Marmolada jabłeczno-różana

postheadericon Marmolada jabłeczno-różana

Marmolada jabłeczno-różana. Proporcje: 1 kg przecieru z pieczonych jabłek, przecier z owoców róży pozostałych z przyrządzania soku-wyciągu, 80 dag-1 kg cukru.

Obydwa przeciery ogrzewać w płaskim szerokim naczyniu często mieszając, gdyż przetwór pryska. Po kilkuminutowym gotowaniu dodać cukier, i jeszcze ogrzewać razem aby zagęścić. Gorącą marmoladę włożyć do małych słoików, natychmiast uszczelnić.

Marmoladę wykorzystuje się jako dodatek do pieczywa (nawet dla małych dzieci), zawiera dużo witamin w porównaniu z innymi jesiennymi przetworami. Witaminowy przecier z jabłek, dyni i owoców róży. Proporcje: 1 kg jabłek, 50 dag dyni, 30 dag owoców róży, cukier do smaku.

Bardzo dokładnie wymyte jabłka odmian łatwo rozgotowujących się z całkowicie zdrową skórką pokrajać na ćwiartki i z dodatkiem minimalnej ilości wody, rozgotować, gorące przetrzeć przez sitko. Obraną dynię także rozgotować w bardzo małej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć. Owoce róży po umyciu i wydrążeniu nasion, kilkakrotnym płukaniu zalać taką ilością wody, aby pokrywała owoce w naczyniu, gotować 8 minut i natychmiast gorące przetrzeć przez sitko. Przeciery dobrze jest robić jednocześnie, łączyć gorące, osłodzić do smaku. Przecier dla małych dzieci włożyć do słoików do jedno lub dwukrotnego podania. Słoiki z przecierem pasteryzować 15 minut.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.