Marmolada z agrestu

postheadericon Marmolada z agrestu

Marmolada z agrestu. Proporcje: 80 dag przecieru z jabłek, 80 dag przecieru z agrestu, 1 kg cukru. Odparować najpierw sam przecier agrestowo-jabłkowy, a następnie dodać cukier, razem dogotować marmoladę do ilości 2 kg i gorącą złożyć do opakowań. Marmoladę można aromatyzować, dodając kawałek skórki cytrynowej do gotowania pod koniec gotowania skórkę należy usunąć.

Marmolada z jabłek. Proporcje: 1,60 kg przecieru z jabłek kwaśnych, 1 kg cukru. Spady jabłek rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody, gorące przetrzeć. Odparowywać najpierw sam przecier, a następnie dodać cukru i dogotować do ilości około 2 kg. Przy użyciu na marmoladę przecieru z jabłek pieczonych, ilość odparowywanej wody jest mniejsza, toteż gotowanie należy ukończyć wówczas, gdy masa marmolady będzie wynosiła 2,20 kg. Marmoladę jabłeczną można aromatyzować kawałkami skórki cytrynowej lub pomarańczowej, które trzeba usunąć przed zlewaniem marmolady do słoików.

Leave a Reply