Mleko zagęszczone

postheadericon Mleko zagęszczone

Mleko zagęszczone – jest to produkt otrzymywany przez częściowe odparowanie wody z mleka. Ponieważ w procesie produkcyjnym stosowane są wysokie temperatury zmieniające pewne składniki mleka, jak białko, witaminy – wartość odżywcza mleka zagęszczonego, w porównaniu z mlekiem w płynie, jest nieco niższa.

Mleko w proszku – jest to produkt otrzymywany przez odparowanie wody z mleka. Podobnie jak w przypadku mleka zagęszczonego wartość odżywcza mleka w proszku, ze względu na stosowanie wysokich temperatur w procesie produkcyjnym, jest niższa. Mleko w proszku, w porównaniu z mlekiem w płynie, ma nieco niższą wartość biologiczną, natomiast przewyższa je trwałością i czystością mikrobiologiczną.

Mleko zagęszczone i mleko w proszku ze względu na możność długiego przechowywania, względną odporność na zmiany temperatury oraz łatwość w transporcie, doskonale nadaje się w żywieniu w warunkach turystycznych. Dodatek tych produktów do potraw podnosi znacznie ich wartość odżywczą, poprawia smak i zapach, a jednocześnie urozmaica cały posiłek.

Leave a Reply