Morwa

postheadericon Morwa

Owoce morwy nie mają dużej ilości witamin, warto je jednak wykorzystać w domowym przetwórstwie. Kompot z morwy i porzeczek. Proporcje: 1 część owoców morwy, 1 część owoców porzeczki czerwonej lub białej, 2 szklanki wody, 30- -40 dag cukru.

Oczyszczone z szypułek owoce morwy białej lub czerwonej ułożyć w słojach przekładając warstwami oberwanych z gron porzeczek. Zagotować wodę z cukrem, gorącym syropem napełnić słoje z owocami i od razu zamknąć. Opakowania o pojemności do 0,5 1 pasteryzować 25 minut, większe o 5 minut dłużej. Podczas pasteryzacji zwracać uwagę, aby temperatura wody nie przekraczała 95°C, ponieważ delikatne owoce morwy i porzeczek łatwo pękają i kompot staje się nieklarowny.

Leave a Reply