Na smak i aromat wina ma również wpływ

postheadericon Na smak i aromat wina ma również wpływ

Bardzo ważnymi cechami win są ich aromat, czyli „bukiet” i smak. Aromat w dużej mierze zależy od rodzaju użytego surowca, oraz prawidłowości przebiegu całego procesu fermentacji. Na smak wina, który powinien być czysty, bez żadnych obcych posmaków, ma wpływ ilościowy stosunek poszczególnych składników oraz stopień jego dojrzałości. O smaku decyduje zawartość alkoholu, kwasów, cukru, garbników i substancji aromatycznych. Wszystkie te składniki powinny być dobrane proporcjonalnie, bez przewagi jednego z nich. Duża zawartość alkoholu i mała zawartość kwasów daje wino przypominające wodny roztwór alkoholu. Natomiast duża zawartość kwasów tłumi smak alkoholu, co również nie jest korzystne. To samo dotyczy cukru. Umiarkowana słodycz bardzo korzystnie wpływa na smak, uzupełniając smak kwasów i alkoholu oraz łagodząc cierpkość nadawaną przez garbniki.

Na smak i aromat wina ma również wpływ jego dojrzałość, czyli szereg procesów zachodzących w czasie fermentacji i po jej zakończeniu. Wino młode, bezpośrednio po zakończonym procesie fermentacji, nie ma pełnego aromatu i smaku.

Leave a Reply