Naczynia i narzędzia do wyrobu win

postheadericon Naczynia i narzędzia do wyrobu win

Podstawowym naczyniem jest balon, butla lub gąsior szklany o pojemności co najmniej 5 1. Do balonu o znacznie większej pojemności niż planowana ilość wina warto nalać wodę i zaznaczyć na zewnętrznej stronie niezmywalną farbą poziom 5, 10, 15 1 ułatwia to potem wykorzystanie naczynia. Duże balony szklane trzeba umieszczać w wiklinowych koszach, gdyż chronią one przed stłuczeniem, a także ułatwiają przenoszenie. Do butli czy balonu potrzebny jest bardzo dokładnie dopasowany do otworu korek gumowy lub z naturalnego korka. Przez korek przekłada się rurkę fermentacyjną tzw. rurkę Nesslera, tworząc w ten sposób czop fermentacyjny. Jeżeli został użyty korek naturalny to jeszcze dodatkowo trzeba uszczelnić go parafiną.

Trzeba zaopatrzyć się również w gumowy wąż o przekroju około 1 cm długości co najmniej 1,5-2 m. Dobrze jest jeden koniec gumowego węża naciągnąć na szklaną rurkę. Ponadto trzeba zaopatrzyć się w wagę oraz dokładnie wycechowane naczynie miarowe.

Do wyciskania soku z owoców można wykorzystać ręczną maszynkę typu „Alfa” lub elektryczną sokowirówkę. Stary sposób wyciskania ręcznego soku z owoców, w idealnie czystych płóciennych workach, jest dość pracochłonny, ale może być wykorzystany.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.