Napój z maślanki z truskawkami

postheadericon Napój z maślanki z truskawkami

-2 szklanki truskawek, trzy szklanki maślanki, 2 żółtka, 8-10 łyżeczek cukru. Truskawki obrać z szypułek, starannie umyć i osączyć. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z maślanką, dodać rozdrobnione, lekko rozgniecione truskawki i ubijać przez chwilę trzepaczką. Przed podaniem oziębić.

Napój z warzyw i serwatki lub kwaśnego mleka, 1 szklanka soku pomidorowego, 1 szklanka soku ze świeżych selerów lub ‚/i-/2 szklanki przecieru z rozgotowanych selerów, 1 szklanka soku z marchwi, Zi szklanki serwatki lub kwaśnego mleka, sól.

Wszystkie składniki zmiksować i silnie oziębić. Szampan z serwatki, trzy szklanki wody, 2-2,5 g drożdży, 10 łyżek cukru, IZ2 szklanki serwatki, esencja zapachowa.

Wodę przegotować z cukrem, ochłodzić i rozprowadzić w niej drożdże. Dodać serwatkę oraz esencję (np. pomarańczową, cytrynową) i dokładnie wymieszać. Rozlać do butelek i zakorkować. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Napój po 24 godzinach nadaje się do picia.

Leave a Reply