Napój z serwatki z sokiem z marchwi i porzeczek

postheadericon Napój z serwatki z sokiem z marchwi i porzeczek

-2 marchwie, ‚/trzy szklanki cukru, 15 dag porzeczek świeżych lub mrożonych, 4 szklanki serwatki. Z umytej, oskrobanej i opłukanej marchwi odcisnąć sok. Porzeczki umyć, odcisnąć sok. Część serwatki zagrzać i rozpuścić w niej cukier. Wszystkie składniki połączyć. Przyrządzać bezpośrednio przed podaniem.

Napój z serwatki z czarnymi jagodami, 60 dag czarnych jagód, Vi szklanki cukru, 1 l serwatki. Jagody przebrać, umyć, osączyć, obrać z szypułek, przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę do wyciskania soków. Zagotować szklankę wody z cukrem i połączyć z przecierem z jagód. Wymieszać z serwatką i ochłodzić.

Napój z serwatki i z płatków owsianych, 5 dag płatków owsianych, trzyVi szklanki świeżej serwatki, Vi łyżeczki kminku, koperek, sól. Płatki zalać serwatką, dodać zmiażdżony kminek, wlać do kamiennego polewanego garnka i kisić 1-2 dni, kilkakrotnie mieszając. Gdy napój nabierze aromatycznego, kwaskowatego zapachu i smalcu, przecedzić, starannie wyciskając miazgę. Doprawić do smaku solą i wsypać koperek.

Leave a Reply