Napój ze zsiadłego mleka i pomidorów

postheadericon Napój ze zsiadłego mleka i pomidorów

trzy szklanki zsiadłego mleka, 1 szklanka soku pomidorowego, naika pietruszki lub koperek, sól, cukier. Mleko rozbić dokładnie trzepaczką i powoli dolewać sok pomidorowy. Doprawić do smaku solą i cukrem, dodać łyżkę posiekanej zieleniny. Napój można przyrządzać w mikserze, wlewając jednocześnie wszystkie składniki.

Napój mleczno-buraezany, 2 szklanki zsiadłego mleka, 2 szklanki kwasu buraczanego, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, cukier.

Kwas: 1 Vi kg buraków ćwikłowych, 1 kromka razowego chleba. Umyte, obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki ułożyć w szklanym lub kamiennym naczyniu. Zalać letnią, przegotowaną wodą tak, aby pokryła buraki. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Naczynie obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu. Po 4-6 dniach usunąć pianę i zlać do czystych butelek kwas buraczany. W szczelnie zakorkowanych. butelkach, w chłodnym miejscu można przechowywać kilka miesięcy.

Ubijając trzepaczką mleko, dolewać powoli kwas buraczany, dodać posiekaną zieleninę. Gotowy napój doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Leave a Reply