Ogórki pikle

postheadericon Ogórki pikle

Do zalewy pozostałej po odcedzeniu ogórków dodać (na szklankę) po łyżce płaskiej cukru, pół łyżeczki soli, po łyżce octu lub kwasu cytrynowego, jeżeli zalewa jest mało kwaśna. Zalewą napełnić słoik z ułożonymi warzywami, zamknąć, wstawić do pasteryzacji na 25 minut. Tak przygotowane ogórki nadają się jako ostra przystawka, raczej do kanapek czy zimnych mięs. Dlatego są one bardzo ostre, nie należy dawać ich dzieciom czy ludziom chorym oraz ciężarnym i karmiącym kobietom.

Ogórki pikle. Ogórki wyrośnięte oczyścić i przygotować tak jak w poprzednim przepisie. 1 kg krajanki ogórkowej posypać 3 dag soli, wymieszać i pozostawić do następnego dnia. Następnie ogórki odcedzić z soku, zalać gorącą zalewą (1 szklanką wody i 1,5 szklanki 6-procento- wego octu) i pozostawić do następnego dnia. Następnego dnia ogórki odcedzić, przełożyć do słoików, a do zalewy dodać 1 szklankę wody,

Leave a Reply