Ogórki z gorczycą

postheadericon Ogórki z gorczycą

Ogórki z gorczycą. Duże wyrośnięte ogórki, umyć, obrać, przekroić wzdłuż na połowy i za pomocą łyżeczki wydrążyć nasiona razem z galaretowatym miąższem, w którym są osadzone. Czysty, jędrny miąższ ogórków najlepiej jest pokroić w kostkę łub w długie, dość grube (na palec) słupki. Tak przygotowane ogórki włożyć do naczynia z zalewą przygotowaną w proporcji: na 1 część wody pół części 6-procentowego octu.

W czasie wkładania zalewa powinna być wrząca, ale trzeba potem ustawić naczynie z ogórkami na bardzo małym ogniu, ogrzewać nie dopuszczając do zagotowania aż ogórki staną się szkliste, co trwa 30-40 minut. Tak przygotowane ogórki zestawić do wystudzenia, a następnie odcedzić z zalewy i włożyć do weków czy słoików z zamknięciem twist. Między ogórki można włożyć kawałki ozdobnie pokrajanej marchwi oraz obgotowaną, pokrojoną w cząstki cebulę na słoik dać pół łyżeczki nasion białej gorczycy, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy.

Leave a Reply