Otrzymany sok zlewa się otworem spustowym

postheadericon Otrzymany sok zlewa się otworem spustowym

Otrzymany sok zlewa się otworem spustowym wprost do butelek uprzednio wymytych i wygotowanych. Soku nalewa się do pełna, butelki natychmiast korkuje i uszczelnia. Sok po wystudzeniu kurczy się i wytwarza się w butelce pusta przestrzeń między korkiem a poziomem soku.

Pozostałe po wyparowaniu soku resztki owoców należy przetrzeć przez sito i uzyskany przecier utrwalić oddzielnie lub zagęścić z dodatkiem cukru i zużywać na bieżące potrzeby.

Jeżeli w gospodarstwie domowym nie ma specjalnego naczynia, to sok parowany można otrzymać w inny sposób. Trzeba przygotować duży garnek, np. czysty, wyszorowany kocioł do gotowania bielizny, dość szeroki garnek kamienny polewany, podwójną gazę takiej wiel- kości, aby osłoniła otwór kotła i można ją było do kotła przymocować sznurkiem, oraz szczelną przykrywę. Na dno kotła wlać taką ilość wody, aby sięgała co najmniej do połowy wysokości wstawionego do kotła kamiennego, pustego garnka. Otwór obwiązać podwójnie złożoną gazą. Na gazę włożyć owoce wymieszane z cukrem, przykryć pokrywą lub dopasowaną szczelnie miską. Rogi gazy zawiązać na pokrywie (na krzyż), aby nie zwisały wokół garnka, a ponadto zabezpieczały gazę przed wysunięciem się spod sznurka. Tak przygotowany kocioł wstawić na ogień i przy niezbyt gwałtownym wrzeniu parować od 45 minut do 1 godziny. Ilość jednorazowo parowanych owoców nie powinna przekraczać 2 kg. Po skończonym parowaniu odwiązać sznurek, zdjąć przykrywę razem z trzymającą się gazą na miskę. Sok wybierać z garnka kamiennego wyparzoną łyżką wazową i natychmiast nalewać do wymytych i wygotowanych butelek. Pełne butelki od razu uszczelnić.

Pozostałe na gazie resztki owoców przetrzeć do powtórnego parowania nałożyć nową gazę lub tę samą, ale dopiero po wypłukaniu jej w gorącej wodzie i wyprasowaniu.

Soki parowane stosuje się jako dodatki do potraw, np. do polania kisielu, budyniu, ryżu na mleku i innych. Można je także dodawać do napojów z wodą lub z mlekiem, podanych jako uzupełnianie posiłków.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.