Owoce pestkowe pasteryzowane

postheadericon Owoce pestkowe pasteryzowane

Owoce pestkowe pasteryzowane w soku własnym. Brzoskwinie, czereśnie, morele, śliwki, wiśnie należy pozbawić pestek. Brzoskwinie trzeba jeszcze dodatkowo sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Duże owoce należy podzielić na części, wsypać do naczynia z minimalną ilością wody i podgrzać do wrzenia. Następnie częściowo rozparowane owoce włożyć do opakowań, zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Czas pasteryzacji owoców w opakowaniach o pojemności 1 litra wynosi 25 minut, w mniejszych o 5 minut krócej.

Jabłka w soku własnym. Jabłka odmian aromatycznych, np. Anto- nówki, po umyciu bardzo cienko obrać ze skórki, pokroić owoce na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Do emaliowanego naczynia wlać bardzo małą ilość wody (na dno), wsypać jabłka i mieszając częściowo je rozparować, a następnie gorące jabłka włożyć do słojów. Czas pasteryzacji owoców w opakowaniach 0,5 litra wynosi 15 minut, w większych 20 minut w temperaturze 95°C.

Zastosowanie owoców pasteryzowanych w soku własnym. Wszystkie owoce pasteryzowane we własnym soku mogą być wykorzystane do dalszego przerobu na innego rodzaju przetwory. Na przykład agrest w soku własnym ze względu na zawartość dość sporej ilości związków galaretujących, jest bardzo dobrym dodatkiem do jesiennego dżemu wieloowocowego. Maliny ze względu na ich niepowtarzalny aromat mogą być w tym samym celu wykorzystane. Jeżeli brak czasu lub dostatecznej ilości cukru, to taki sposób utrwalania owoców do dalszego przerobu jest bardzo wskazany. Owoce pasteryzowane w soku własnym mogą być po dosłodzeniu podane jako deser lub wykorzystane do przygotowania zupy owocowej. Przetwory te doskonale uzupełniają wartość odżywczą mleka, wit. C i właśnie tak utrwalone są bardzo dobrym dodatkiem do napojów mleczno-owocowych przygotowywanych zimą czy wiosną. Czarne jagody, wiśnie, czereśnie można wykorzystać do przygotowania pierogów, knedli czy nawet ciasta z owocami. Mają więc tego rodzaju przetwory zastosowanie dość wszechstronne i warto ich zapas przygotować. Należy do ich przygotowania używać opakowań dużych z myślą o wykorzystaniu owoców w przetwórstwie lub małych do jednorazowego zużycia w przyrządzaniu potraw.

Leave a Reply