Owoce pigwy

postheadericon Owoce pigwy

Owoce dojrzałej pigwy mają lekko mdły smak, zasobne są w cukry, zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i składniki mineralne. Cenione są one jednak ze względu na zawartość związków pektynowych, dzięki którym przetwory pigwowe czy z dodatkiem pigwy bardzo łatwo galaretują.

Kompot z pigwy. Proporcje: 2 kg owoców pigwy, 3 szklanki soku z białej porzeczki lub z jabłek, 30 dag cukru. Owoce pigwy bardzo cienko obrać, pokrajać w ósemki. Włożyć owoce po wydrążeniu gniazd nasiennych do niewielkiej ilości wrzącej wody, gotować około 1 minuty, aby nieco zmiękły. Owoce odcedzić, ułożyć w słojach. Sok z porzeczek białych lub jabłek zagotować z cukrem i zalać ułożone w słojach owoce. Na zalewę można wykorzystać także wywar z obgotowanych owoców pigwy, ale wtedy należy go zakwasić kwasem cytrynowym tak, aby miał lekko wyczuwalny kwaśny smak. Zamknięte słoje pasteryzować około 20 minut.

Leave a Reply