Owoce róży suszone

postheadericon Owoce róży suszone

Całkowicie dojrzałe owoce róży oczyścić z szypułek, kilkakrotnie umyć i rozłożyć pojedynczą warstwą na papierze, aby osączyć je z wody. Potem można owoce ułożyć na sitach i suszyć w promieniach słońca, a następnie dosuszać w letnim piekarniku. Można również owoce róży pokrajać na połówki, oczyścić z nasion i włosków, wypłukać, osączyć z wody i dopiero suszyć. Susz z owoców z róży jest także zasobny w witaminy. Wykorzystuje się go do sporządzania bardzo smacznej herbaty. Na szklankę napoju należy łyżkę suszu zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na około 25 minut.

Susz z owoców z róży może być także wykorzystany do wzbogacania w witaminę C zimowych kompotów z jabłek lub z owoców mrożonych. Przetwory z pigwy, morwy, arcydzięgla

Leave a Reply