Owoce róży w konfiturowym syropie

postheadericon Owoce róży w konfiturowym syropie

Owoce róży w konfiturowym syropie. Proporcje: 1 kg owoców róży, 1,25 kg cukru, 2,5 szklanki wody, pół łyżeczki kwasu cytrynowego. Owoce róży pomarszczonej pokrajać na połówki, wydrążyć nasiona i usunąć włoski, starannie wymyć. Włożyć owoce do wrzącej wody, aby swobodnie pływały, gotować 4-5 minut, odcedzić. Odmierzyć 2,5 szklanki wywaru, wsypać połowę cukru, zagotować. Do tak przygotowanego syropu włożyć owoce róży, zagotować i odstawić do następnego dnia. Następnego dnia dodać pozostały cukier zagotować i po kilkuminutowym gotowaniu włożyć różę do małych słoików, zalać gorącym syropem

– 1 słoje szczelnie zamknąć. Przygotowana róża jest smaczna i dekoracyjna, bardzo zasobna w witaminę C, i ma piękne zabarwienie.

Leave a Reply