Owoce róży

postheadericon Owoce róży

W Polsce znanych jest około 20 gatunków dzikich róż, których dojrzałe owoce są najcenniejszym źródłem witaminy C. Do najzasobniejszych w witaminę C należą owoce róży pomarszczonej – zawierają około 800 mg witaminy C w 100 g owoców. Dojrzałe są ciemnoczerwone i przypominają kształtem małe spłaszczone pomidory. Oprócz witaminy C owoce róż zawierają także między innymi cukry, składniki mineralne, kwasy organiczne, karoten. Niestety tych wartościowych owoców nie można jeść na surowo. Przygotowuje się z nich wyciągi wodne, przeciery, wina, dodaje do kompotów z owoców mało zasobnych w witaminę C. Można je również suszyć i susz wykorzystywać do sporządzania wyciągów wodnych.

Sok-wyciąg z owoców róży. Proporcje: 1 kg owoców róży, 2 1 wody, 60-70 dag cukru. Umyte owoce róży przekrajać na połowy, bardzo starannie wybrać nasiona razem z krzemionkowymi włoskami i jeszcze po oczyszczeniu z nasion kilka razy umyć. Zaleca się dodatkowo rozdrobnić połówki owoców. Przygotowane owoce zalać przegotowaną, wrzącą wodą, przykryć garnek i ustawić na małym ogniu. Przez 30 minut utrzymywać zawartość naczynia w temperaturze bliskiej wrzenia, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Następnie odcedzić wyciąg, osłodzić. Owoce można zalać drugą porcją wrzącej wody w ilości 1 – 1,5 1 i znów ogrzewać przez 30 minut, odcedzić. Obydwa wyciągi połączyć. Sok-wyciąg zlać do butelek lub słoików, pasteryzować przez 15 minut. Sok można stosować do napojów, kisieli, kompotów. Pozostałe po odcedzeniu soku owoce trzeba podgrzać i przetrzeć przez sitko. Przecier dodać do marmolady jabłeczno-różanej.

Leave a Reply