Pączki serowe

postheadericon Pączki serowe

-50 dag sera białego, Vi kostki margaryny, 2 jaja, trzy-4 szklanki mąki (ilość mąki uzależniona jest od wilgotności sera), 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki octu lub soku z cytryny, bądź szczypta rozpuszczonego w wodzie kwasku cytrynowego, olej do smażenia, cukier puder.

Ser zemleć w maszynce. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać. Dodać ser, jaja, środek zakwaszający, wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około Vi cm. Szklanką wycinać krążki. Pośrodku każdego krążka wycinać małym kieliszkiem dziurki. Smażyć z obu stron w dużej ilości oleju (pączki powinny pływać). Wyjmować łyżką cedzako- wą i osączać na bibule posypać cukrem pudrem.

Rogaliki z sera białego, 25 dag mąki, 25 dag margaryny, 25 dag sera białego, dżem, cukier. Z mąki, margaryny i utartego sera zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Następnie rozwałkować i wycinać małe trójkąty. Po napełnieniu dżemem formować rogaliki i piec w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu posypać na gorąco cukrem.

Leave a Reply