Para ze zbiornika

postheadericon Para ze zbiornika

Przed samym parowaniem do naczynia będącego podstawą garnka nalewa się wodę do wysokości 3/4 naczynia. Na naczyniu z wodą ustawić pojemnik na sok i sprawdzić szczelność zamknięcia otworu spustowego. Przykryć zbiornik częścią będącą pojemnikiem na owoce, nałożyć przykrywę i w tak ustawionym garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Chwilę garnek ogrzewać. Następnie zmniejszyć dopływ ciepła, zdjąć przykrywę i włożyć owoce do perforowanego zbiornika, przykryć i ogrzewać. Jednorazowo można nakładać 2 kg owoców przesypanych cukrem. Nakładanie większych ilości przedłuża czas parowania i obniża wartość soku.

Para ze zbiornika z wodą przedostaje się przez specjalny otwór do naczynia -z owocami, gdzie zmiękcza owoce i powoduje wydzielanie się soku, w którym rozpuszcza się cukier. Wyciekające z owoców krople soku poprzez dziurkowane dno zbiornika na owoce spadają do zbiornika na sok. Podgrzewanie od dołu wodą stwarza korzystne warunki pasteryzacji soku. Czas parowania zależy od twardości owoców, nie przekracza jednak 45 minut czy 1 godziny.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.