Pędy głąbika krakowskiego

postheadericon Pędy głąbika krakowskiego

Pędy głąbika krakowskiego ścinać przed wykształceniem pąków kwia-towych, obrać z liści, dokładnie wymyć. Podważając nożem, zdjąć z pędów osłaniając je bardzo cienką skórką. Pędy zbyt stare (osłonięte zdrewniałą warstwą) są bardzo mało wydajne, gdyż warstwę tę również należy z pędów usunąć. Oczyszczone w ten sposób pędy pokroić na mniejsze kawałki, mieszczące się w słojach. Ułożyć pokrajane opakowania dodać 2-3 ząbki czosnku.

Zagotować wodę z solą i cukrem, a po ostudzeniu zalać zalewą głąbiki. Słoje zamknąć i po 2-3 dniach wystawić do chłodnej piwnicy. Ukwaszone głąbiki w mniejszych opakowaniach poddać pasteryzacji.

Leave a Reply