Pierogi drożdżowe z ziemniaków i sera białego

postheadericon Pierogi drożdżowe z ziemniaków i sera białego

Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 dag drożdży, 2 łyżki cukru, V2 szklanki mleka, 2 jaja, 2 łyżki tłuszczu. Nadzienie: 50 dag ziemniaków, 25 dag sera białego, 25 da^ kaszy gryczanej, Vt szklanki mleka, trzy łyżki stopionego masła roślinnego, 2 jaja, sól, pieprz.

Ziemniaki podgotować i jeszcze twarde utrzeć na tarce, ostudzić, dodać roztarty ser i kaszę sparzoną mlekiem i ostudzoną, stopione masło roślinne, jaja, sól, pieprz, dobrze wymieszać.

Przyrządzić ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i 5 łyżek mąki, wymieszać, postawić w ciepłym miejscu. Rozczyn powinien mieć gęstość śmietany. Gdy wyrośnie, dodać resztę mleka, cukier, jaja, mąkę (część jaj zostawić do posmarowania), lekko osolić i dokładnie wyrobić (jeśli ciasto za gęste, dodać trochę mleka). Dodać stopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki o średnicy około 8-10 cm, nałożyć na nie nadzienie i pozlepiać. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, pozostawić do wyrośnięcia. Powierzchnię pierogów posmarować jajem i piec w piekarniku i/2 godziny. Podawać, ze śmietaną lub ze stopionym masłem roślinnym.

Leave a Reply