Polewka z maślanki

postheadericon Polewka z maślanki

-2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 1 l maślanki, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka masła, szczypta soli. Mąkę rozmieszać w pół szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Zawiesinę mąki wlać do mleka i zagotować. Odstawić z ognia, dodać żółtka i wymieszać. Maślankę dobrze zagrzać (nie gotować), wlewać do niej gorące mleko stale mieszając, dodać cukier, sól, masło. Podawać z grzankami posypanymi cukrem pudrem i mielonym cynamonem

Polewka ze zsiadłego mleka (lub maślanki) z ryżem, ‚A szklanki ryżu, IV:ż / zsiadłego mleka, 2 łyżki mąki, 2 kostki przyprawy do zup. Ryż sparzyć, przepłukać zimną wodą, przesypać do garnka, zalać

-1 1 zimnej wody i ugotować do miękkości. Mleko zsiadłe (lub maślankę) rozmieszać z mąką i wlać do ugotowanego ryżu. Dodać kostki przyprawy do zup i powtórnie zagotować. Polewkę podawać z ziemniakami.

Leave a Reply