Pomidory kwaszone

postheadericon Pomidory kwaszone

Pomidory kwaszone. Do kwaszenia można przeznaczyć pomidory zielone albo lekko zaczerwienione, całkowicie zdrowe, bez plam i uszkodzeń. Umyte pomidory układa się tak samo jak ogórki z dodatkiem takich samych przypraw. Najwygodniej kwasić pomidory w 4-5 litrowych kamiennych garnkach lub w 2 litrowych wekach. Ilość soli na 1 litr zalewy wynosi 5-6 dag, przy czym pomidory zielone mogą być zalane mniej słoną zalewą. Smak kwaszonych pomidorów jest bardzo dobry.

Ogórki kwaszone krojone z koprem zielonym. Duże, wyrośnięte ogórki po umyciu obrać i pokroić w niezbyt cienkie słupki lub w kostkę. Z ogórków lepiej jest oddzielić wyrośnięte nasiona, a wykorzystać tylko zwarty miąższ. Na 1 kg ogórków odważyć 5 dag soli oraz około 10 dag zielonego kopru. Koper umyty i osączony z wody drobno pokroić, wymieszać pokrojone ogórki z solą i koprem. Tak przygotowanymi ogórkami zapełnić do pełna wymyte i wyparzone butelki z szerokimi otworami. Następnie butelki zamknąć lekko zwiniętymi korkami z waty i pozostawić do chwili aż pokażą się pęcherzyki gazu będącego objawem procesu fermentacji. Ogórki nieco opadną. Po 2-3 dniach wlać na wierzch ogórków po łyżce oleju, butelki zakorkować lub uszczelnić celofanem i wynieść do zimnej piwnicy.

Leave a Reply