Pomidory nadziewane pastą serową

postheadericon Pomidory nadziewane pastą serową

-20 dag sera białego, ‚A szklanki mleka, szczypiorek, sól, 50 dag pomidorów. Ser zemleć, dodać do niego mleko, drobno posiekany szczypiorek, sól, wymieszać. Pomidory umyć, ściąć wierzchołki, wydrążyć i rozdrobniony miękisz dodać do sera. Wydrążone pomidory nadziewać pastą i przykrywać ściętymi wierzchołkami.

Kulki serowe, 10 dag sera białego, 10 dag sera rokpol, 10 dag masła roślinnego, koperek, mielona papryka. Sery zemleć i dokładnie roztrzeć z masłem roślinnym. Formować kulki i obtaczać je w posiekanym koperku i zmielonej papryce. Podawać z wkłutymi wykałaczkami.

Gomółki z sera białego, 1 kg sera białego, 5 żółtek, 1 łyżeczka kminku, sól. Ser przepuścić przez maszynkę i rozetrzeć z żółtkami. Formować kule wielkości średniego jabłka. Ułożyć na blasze i wstawić do lekko ogrzanego piekarnika, aby powoli wyschły i zżółkły. Gomółki mogą być przechowywane w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu nawet przez kilka tygodni.

Leave a Reply