Pomidory w całości

postheadericon Pomidory w całości

Pomidory w całości pasteryzowane w przecierze aromatyzowanym. Jędrne, dojrzałe, małe pomidory obrać ze skórki i ułożyć w słojach. Przecier można przygotować z pomidorów gorszego gatunku. W bardzo małej ilości wody ugotować seler i miękki zmiksować lub przetrzeć przez sito i dołożyć do przecieru pomidorowego. Można też z surowego selera wycisnąć sok i dodać do przecieru. Przecier będzie bardzo smaczny, jeżeli do 3 części przecieru pomidorowego doda się 1 część soku lub przecieru z selerów. Zmieszany przecier należy przyprawić do smaku solą lub odrobiną pieprzu. Pomidory zalać przecierem i pasteryzować tak samo, jak pomidory nie obierane.

Ostry sos pomidorowy. 5 kg pomidorów, 50 dag cebuli, 0,20 1 octu 6-procentowego, 15 dag cukru, 20 dag ostrej musztardy, gałka muszkatołowa, sól pieprz, gorczyca, mielona papryka. Przyprawy w ilościach minimalnych do smaku.

Leave a Reply