Pomidory z dodatkiem cebuli

postheadericon Pomidory z dodatkiem cebuli

Pomidory z dodatkiem cebuli rozgotować i przetrzeć przez sito. W płaskim, szerokim naczyniu odparować przecier ciągle go mieszając (do połowy ilości), a następnie dodać cukier, ocet oraz sól do smaku. Przyprawy bardzo drobno zmielone można dodać do przecieru pod koniec odparowywania. Lepiej jednak pieprz, ziele angielskie, gorczycę i gałkę muszkatołową włożyć do małego woreczka z gazy i woreczek włożyć do przecieru na początku odparowywania, a pod koniec tej czynności wyjąć go i wyrzucić. Mieloną paprykę i musztardę dodać pod koniec ogrzewania przecieru. Sos powinien mieć gęstość śmietany. Zaraz po zestawieniu z ognia sos rozłożyć do najmniejszych słoików z zamknięciem Twist-off, uprzednio wymytych i wygotowanych, gorących i mocno zakręcać przykrywki. Sos po otwarciu słoików dość szybko psuje się, dlatego lepsze są małe opakowania.

Jabłka (Antonówki) w przecierze pomidorowym. Z dojrzałych pomidorów przygotować przecier i przyprawić go do smaku solą, pieprzem, gorczycą i odrobiną cukru. Przecier powinien być w smaku dość ostry. Jabłka obrać cienko, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jabłka w miarę obierania wkładać do naczynia z wodą zawierającą odrobinę octu, aby nie ściemniały. Po obraniu wszystkich jabłek wykładać na sito i przelewać wrzącą wodą. Następnie jabłka trzeba ułożyć w wekach lub innych słojach mających hermetyczne zamknięcie, zalać gorącym – przyprawionym do smaku – przecierem i słoje zamknąć. Jabłka w opakowaniach o pojemności 0,5 litra pasteryzować 25 minut, w opakowaniach większych 30 minut.

Leave a Reply