Potrawy z mleka słodkiego płynnego

postheadericon Potrawy z mleka słodkiego płynnego

Podstawowym i najbardziej wartościowym produktem mlecznym jest mleko płynne. Głównym składnikiem odżywczym mleka jest białko. W porównaniu z białkiem innych produktów spożywczych (z wyjątkiem białka jaj), białko mleka ma najwyższą wartość odżywczą, jest najlepiej przyswajalne i najłatwiej strawne. Białko w organizmach żywych odgrywa bardzo ważną rolę, jest bowiem niezbędne do budowy i odbudowy tkanek, do wytwarzania ciał odpornościowych, czerwonych ciałek krwi, enzymów i hormonów.

Najważniejszym składnikiem mineralnym mleka jest wapń. Mleko spośród wszystkich produktów spożywczych jest najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Ilość wapnia przyswajalnego z mleka dochodzi do 80%, a np. z warzyw i owoców tylko 1trzy%. Wapń jest głównym materiałem budulcowym kości i zębów, jest również niezbędny do właściwej krzepliwości krwi, do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, a także pra-

widłowej czynności serca. Niedobory wapnia w organizmie powodują odwapnienie, zmiękczenie i zniekształcenie kośćca, psucie się zębów, a nawet zahamowania wzrostu.

Z witamin w największych ilościach występuje w mleku witamina B2, która w istotny sposób wpływa na ogólną wartość tego produktu. Witamina B2 jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży. Brak tej witaminy może być przyczyną powstawania chorób oczu i skóry, zajadów, zmian łojotokowych skóry, wypadania włosów, światłowstrętu i innych zaburzeń.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.