Potrawy z napojów mlecznych fermentowanych

postheadericon Potrawy z napojów mlecznych fermentowanych

Najbardziej zbliżoną wartość odżywczą do mleka płynnego mają napoje mleczne: mleko zsiadłe, kefir, jogurt. Procesy technologiczne, jakie stosuje się przy produkcji tych wyrobów, tylko w niewielkim stopniu obniżają wartość odżywczą surowca. Natomiast dzięki dodaniu specjalnych bakterii powodujących fermentację mleka, powstaje kwas mlekowy wpływający korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Maślanka jest produktem ubocznym otrzymywanym przy wyrobie masła. Poza tłuszczem i rozpuszczonymi w nim witaminami A, D i E zawiera wszystkie składniki odżywcze, tj. białko, składniki mineralne i witaminy z grupy B w takich samych ilościach, jakie posiada mleko. Jest łatwo strawna i dobrze przyswajalna przez organizm człowieka.

Serwatka jest produktem ubocznym otrzymywanym przy produkcji serów twarogowych i żółtych. Jest ona produktem niedocenianym, rzadko uwzględnianym w naszych jadłospisach, a przecież z uwagi na dość znaczną zawartość witamin z grupy B oraz

wapnia (w przypadku serwatki otrzymanej przy produkcji serów twarogowych), należy do bardzo wartościowych artykułów spożywczych. Mleko zsiadłe, jak już wspomniano, jest produktem o dużych wartościach odżywczych. Ponieważ nie można tego wyrobu nabyć w sklepie, otrzymuje się je sposobami domowymi. Aby otrzymać mleko zsiadłe bez nadmiernego gazowania, bez podcieku serwatki oraz o prawidłowym, jednolitym skrzepie, należy do naczynia kamionkowego lub ze szkła nieprzezroczystego wlać przegotowane, zimne mleko i dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka (z najniższej warstwy) z poprzedniego nastawiania.

Leave a Reply