Próby przygotowania sorbetów

postheadericon Próby przygotowania sorbetów

Próby przygotowania sorbetów za pomocą miksera nie dały dobrych wyników. Ucierane z cukrem owoce były bardzo napowietrzone, w wyniku czego sorbety włożone do słoików ulegały po pewnym czasie rozwarstwieniu i zmieniały zabarwienie. Ponadto tak przygotowane sorbety, mimo przestrzegania wymogów higienicznych, ulegały łatwo fermentacji.

Przed przystąpieniem do ucierania owoców należy przygotować małe opakowania, aby ich zawartość można było wykorzystać jednorazowo. Wymyte i opłukane słoiki trzeba wygotować, ale przed napełnieniem należy osuszyć je z wody. Dlatego znacznie wygodniej jest wyprażyć słoiki w piekarniku i tam pozostawić je do wystudzenia. Sorbety są przydatne do przybierania ciast czy deserów Można je wykorzystać do polewania kasz gęstych ugotowanych na mleku, do polewania naleśników lub klusek.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.