Przebrane, umyte i osączone z wody owoce

postheadericon Przebrane, umyte i osączone z wody owoce

Przebrane, umyte i osączone z wody owoce wsypać do słoików, potrząsając nimi, aby jagody lepiej ułożyły się. Zagotować wodę z cukrem, a następnie gorącym syropem zalać owoce. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji owoce w opakowaniach o pojemności 0,5 litra pasteryzuje się 20 minut, natomiast większe 5 minut dłużej.

Kompot z malin lub truskawek. Proporcje: 1 kg malin lub truskawk, 0,4 litra wody, 0,40 kg cukru. Dojrzałe, lecz nie przejrzałe, maliny lub truskawki przebrać, wyrzucając uszkodzone albo robaczywe należy także wyrzucić szypułki i resztki kielichów. Przebrane i czyste maliny nasypać do opakowań, potrząsając nimi dla ściślejszego ułożenia owoców, lecz nie uciskać. Truskawki przeznaczone na kompot powinny być raczej drobne i z odmian ciemno zabarwionych. Przygotować syrop i wrzącym napełnić słoje z ułożonymi owocami i natychmiast pasteryzować. Owoce w opakowa- niach o pojemności 0,5 litra pasteryzować w temperaturze 95°C przez 20 minut, a w opakowaniach większych 25 minut.

Leave a Reply