Przecier z czarnego bzu

postheadericon Przecier z czarnego bzu

Przecier z czarnego bzu. Proporcje: 1 kg owoców czarnego bzu, 10 dag cukru. Dojrzałe owoce czarnego bzu bardzo starannie umyć, oberwać same jagody. Na dno naczynia wlać około 1 szklanki wody, włożyć owoce i pod przykryciem doprowadzić do wrzenia. Rozgotowane owoce przetrzeć przez sitko. Przecier osłodzić do smaku, rozlać do słoików i pasteryzować około 20 minut słoiki o pojemności 0,5 1, większe o 5 minut dłużej.

Przecier z czarnego bzu z jabłkami. Proporcje: 20 dag czarnego bzu, 1 kg kwaśnych jabłek, cukier do smaku. Umyte jagody czarnego bzu włożyć do naczynia wraz z umytymi i pokrajanymi na mniejsze części jabłkami. Dodać bardzo mało wody, rozgotować. Miękkie owoce przetrzeć, przecier osłodzić do smaku, rozłożyć do słoików i pasteryzować tak samo jak przecier z samego czarnego bzu. Uwaga: Barwnik czarnego bzu intensywnie barwi ręce i narzędzia pracy. Plamy usuwa się przecierając ręce watą zwilżoną octem 2%.

Leave a Reply