Przecier z pieczonych jabłek

postheadericon Przecier z pieczonych jabłek

Przecier z pieczonych jabłek. Pieczenie jabłek, jako sposób rozmiękczania owoców, jest mało praco- i czasochłonne, a przecier z pieczonych jabłek jest bardzo smaczny, ma ładne jasne zabarwienie, gęstą konsystencję, co umożliwia szersze jego wykorzystanie. Do pieczenia przeznacza się jabłka odmian, które szybko miękną. Umyte jabłka z usuniętymi resztkami kwiatowymi i ogonkami układa się na blachach wyłożonych papierem lub można nawet w prodiżu i piecze do chwili aż będą miękkie. Po upieczeniu jabłka, jeszcze gorące, przeciera się i przecier rozkłada się do opakowań. Przy nakładaniu przecieru trzeba potrząsać słoikiem lub upychać przecier łyżką, aby w słoiku nie pozostało powietrze, a następnie słoik wstawia się do pasteryzacji.

Zastosowanie przecierów. Przeciery owocowe pasteryzowane bez cukru wykorzystuje się przede wszystkim do dalszego przerobu na marmolady, ponieważ w porze występowania i dojrzewania owoców nie zawsze wystarcza czasu na zagęszczanie przecierów do gęstości potrzebnej dla marmolady. Przeciery słodzone mogą być podawane jako deser czy też wykorzystywane do przygotowania zup, kisieli, musów. Gęste przeciery owocowe, np. z pieczonych jabłek, doskonale nadają się do przygotowania zimowych szarlotek.

Leave a Reply