Przecier z rokitnika

postheadericon Przecier z rokitnika

Przecier z rokitnika. Proporcje: 1 kg rokitnika, woda. Umyte owoce zalać taką ilością wrzącej wody, aby pokrywała owoce w naczyniu. Gotować 8-10 minut, a następnie gorące owoce przecierać przez perlonowe sitko. Przecier można wykorzystać jako dodatek do dżemu z jabłek, marmolady wieloowocowej.

Dżem z jabłek i rokitnika. Proporcje: 2 szklanki przecieru z rokitnika, 80 dag cukru, 1,25 kg jabłek Antonówek. Przecier z rokitnika doprowadzić do wrzenia w płaskim, szerokim naczyniu, a następnie dodać cukier, zagotować. Do powolnie wrzącego syropu dodać starte na tarce z dużymi otworami obrane jabłka. Razem gotować szumując, aż dżem nabierze właściwej gęstości, a paski startych jabłek staną się szkliste. Gorący dżem włożyć do wymytych i wygotowanych, suchych słoików i od razu je uszczelnić.

Leave a Reply