Przeciery z owoców

postheadericon Przeciery z owoców

Takie owoce jak: maliny, truskawki, jeżyny, poziomki, jagody czarne, a nawet bardzo dojrzałe owoce morwy nadają się do przygotowania przecierów surowych. Owoce te powinny być bardzo dojrzałe, gdyż z owoców nie dojrzałych przecieru jest mało. Rozgniecione owoce przeciera się przez gęste, perlonowe sito, a następnie podgrzewa się i dosładza do smaku.

Niezwykle smaczny i bardzo wartościowy jest przecier wieloowocowy przygotowany z truskawek, malin, czarnych i czerwonych porzeczek ilość owoców musi być równa wagowo. Przecier taki trzeba jednak osłodzić, dodając do 1 litra masy, około 10 dag cukru. Cukier wsypuje się do małej ilości przecieru, który należy podgrzać aż do rozpuszczenia się cukru, a następnie połączyć z resztą masy. Gorącym przecierem napełniać opakowania i od razu pasteryzować. Pozostałe po przetarciu surowych owoców resztki można jeszcze wykorzystać do przygotowania napojów.

Przeciery z owoców rozgotowanych w soku własnym. Owoce soczyste, np. maliny, jeżyny, truskawki, poziomki, wiśnie, jagody czarne, porzeczki, morele czy brzoskwinie mogą być użyte do przygotowania przecierów rozgotowanych z bardzo małym dodatkiem wody, wlanej na dno garnka tylko dla ochrony przed przypaleniem. Surowe owoce trzeba umyć, rozgnieść drewnianą pałką i włożyć do emaliowanego, nieobitego naczynia. Mieszając od czasu do czasu, owoce trzeba doprowadzić do wrzenia, a następnie przetrzeć przez sito. Aby uzyskać lepszą wydajność przecieru i ułatwić przecieranie, owoce pestkowe należy przed rozgotowaniem pozbawić pestek. Otrzymany przecier posłodzić do smaku i gorącym napełniać opakowania, a następnie pasteryzować.

Przeciery rozgotowywane w małej ilości wody. Jabłka, gruszki czy agrest należy umyć, zalać wrzącą wodą (w ilości około 1 szklanki na 1 kg owoców), a następnie pod przykryciem rozgotować na niezbyt silnym ogniu. Z chwilą gdy owoce są już silnie podgrzane, należy je zamieszać, aby się nie przypaliły. Miękkie, gorące owoce natychmiast przetrzeć, osłodzić do smaku, napełnić nimi opakowania, które należy zamknąć i od razu pasteryzować.

Leave a Reply