Przetwory pasteryzowane z owoców

postheadericon Przetwory pasteryzowane z owoców

Tak samo należy postępować przy pasteryzowaniu przetworów w butelkach z zakrętkami. Po zakończonej pasteryzacji należy możliwie szybko przetwory schłodzić, a gdy wystygną – sprawdzić szczelność zamknięcia. W tym celu weki – po zdjęciu zacisku – należy chwycić za przykrywkę prawidłowo zamknięte opakowanie nie otworzy się. Słoje z zamknięciem twist-off odwrócić stawiając je na pokrywce, spod której nie powinien wyciekać płyn. Wszystkie przetwory po kontroli szczelności zamknięcia należy opatrzyć etykietą zawierającą nazwę przetworu oraz datę przygotowania.

Przetwory pasteryzowane z owoców. Trwałość tej grupy przetworów będzie tym większa, im staranniej przygotuje się opakowania, utrwalane owoce, a sama pasteryzacja będzie przebiegała prawidłowo.

Owoce jagodowe pasteryzowane w soku własnym. Czarne jagody, porzeczki, truskawki, maliny po oczyszczeniu układać w słojach i lekko uciskać, aby część soku wydzieliła się i wypełniła’ wolne przestrzenie między owocami. Napełnione słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Czas pasteryzacji owoców w opakowaniach o pojemności 1 litra wynosi 30 minut, licząc od chwili uzyskania temperatury wody bliskiej wrzenia.

Owoce w opakowaniach mniejszych pasteryzować należy o 5 minut krócej. Borówki-brusznice, dojrzały lub zielony agrest należy po umyciu włożyć do naczynia z minimalnym dodatkiem wody, doprowadzić do wrzenia i gorącą masą napełnić słoje. Można i inne owoce jagodowe podgrzać do wrzenia i nałożyć gorące do słojów. Zamknięte słoje wstawić do wody, o temperaturze podobnej do temperatury owoców wewnątrz słojów. Czas pasteryzacji owoców wkładanych na gorąco do słojów jest krótszy i dla opakowań o pojemności 1 litra wynosi 25 minut, a dla mniejszych 5 minut krócej.

Leave a Reply