Przetwory z winogron

postheadericon Przetwory z winogron

Owoce winorośli uprawianej na działkach są dosyć kwaśne i dlatego, przy ograniczonej ilości cukru warto je łączyć, np. z gruszkami, dynią lub jabłkami uzyskuje się wtedy różne i smaczne przetwory, przydatne w codziennym żywieniu.

Kompot z winogron. Proporcje: 1 kg dojrzałych owoców, 30 dag cukru, 0,4 1 wody. Owoce umyć, warto wydrążyć jeśli kompot przeznaczony jest dla małych dzieci inne można pozostawić z nasionami i wsypać do słoja. Owoce zalać gorącym syropem sporządzonym z zagotowanego cukru i wody. Zamknięte słoje pasteryzować. Aby owoce w kompocie pozostały w całości należy je pasteryzować w niższej nieco temperaturze niż inne owoce tj. około 85°C przez 25 minut.

Leave a Reply