Racuszki z płatków kukurydzianych i serka homogenizowanego

postheadericon Racuszki z płatków kukurydzianych i serka homogenizowanego

-10 dag płatków kukurydzianych, 1 opakowanie serka homogenizowanego, około 2 szklanki mleka, sól, 2 jaja, 1/2 łyżki margaryny, 2-trzy łyżki cukru, cukier wanilinowy, tłuszcz do smażenia.

Płatki kukurydziane wymieszać z częścią zimnego mleka, resztę mleka zagotować, wlać płatki mieszając, dodać sól i ugotować. Do płatków dodać żółtka, tłuszcz, serek homogenizowany, cukier, utrzeć na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i lekko wymieszać. Łyżką kłaść placuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać polane śmietaną lub sokiem owocowym.

Kapusta z serem białym, 50 dag kapusty, 20 dag sera białego, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżka margaryny. Kapustę posiekać, ugotować, dodać do niej pokruszony ser, stopioną margarynę, przyrumienioną cebulę, sól i pieprz. Wymieszać i podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami.

Leave a Reply